Torsk med purjolök och matvete med ärtor
Tidsåtgång
30 min
Gör så här
- Värm ugnen till 200 º C
- Börja koka matvetet och förbered sedan torsken när matvetet kokar.
- Matvete med ärtor: Koka upp 7 dl vatten och 1 krm salt. Tillsätt matvetet och koka ca 12 min. Tillsätt 2 dl frysta ärtor den sista minuten. Häll av matvete och ärtor genom ett durkslag. Lägg tillbaka i kastrullen och tillsätt 1 tsk paprikapulver och 2 tsk raps- eller olivolja. Blanda om ordentligt. Smaka av med lite salt.
- Torskrygg med purjolök: Skölj purjolöken noggrant och skär den i tunna skivor. Lägg purjolöken i en smord ugnsform. Dela 1 citron och pressa saften från ena halvan. Blanda 1 msk citronsaft, 2 msk rapsolja och 1 krm salt. Häll över purjolöken. Salta torskryggen med 2 krm salt och 0,5 krm vit- eller svartpeppar. Lägg torskryggen på purjolöken och fördela 1 msk ströbröd över torsken. Droppa lite olja på ströbrödet. Sätt in i ugnen.
- Ugnsbaka i ca 15 min tills torsken är klar (ca 56 º C i innertemperatur).
- Servera torsken med det paprikakryddade matvetet.
Ingredienser
2 person
2 bitar torskrygg à 125 g st (250 g totalt)
150 g purjolök (1 liten eller ½ stor)
½ liten citron (pressad)
2 msk raps- eller olivolja
1 msk ströbröd
Salt
Vit- eller svartpeppar
1,5 dl matvete (okokt mängd)
2 dl gröna ärtor
1 tsk paprikapulver
1 krm salt
2 tsk raps- eller olivolja
Svartpeppar