Tonfisksallad med ägg
Tidsåtgång
45 min
Gör så här
- Tag fram ärtorna och låt dem tina.
- Skrubba potatisen och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet, häll över lite kallt vatten (så svalnar de snabbare) och låt potatisen svalna utan lock. Förbered resten av salladen under tiden.
- Koka äggen: Lägg äggen en kastrull och täck med vatten. Koka upp. Tag tid när vattnet börjar sjuda och koka i ca 8 min. Häll av kokvattnet och häll kallt vatten över äggen. Låt äggen svalna.
- Finhacka löken.
- Dressingen: Blanda 1,5 msk vinäger med 0,5 tsk salt och ca 1 krm svartpeppar i en kopp, tillsätt 3 msk raps- eller olivolja och rör om.
- Häll av vattnet av1 burk tonfisk.
- Skala potatisen (den får gärna vara ljummen) och skär den i stora klyftor, ca 4 klyftor/potatis. Lägg potatisen i en skål. Häll olje- och vinägerdressingen över potatisen. Tillsätt den hackade löken och de tinade ärterna. Blanda om.
- Skölj och skär eller bryt salladen i bitar. Fördela salladen på ett stort fat eller på två tallrikar. Lägg potatisblandningen över salladen.
- Skala och dela äggen i halvor och skär tomaterna i bitar. (Körsbärstomater delas på mitten).
- Fördela tonfisken över potatissalladen och lägg ägghalvor och tomaterna ovanpå. Krydda gärna med lite extra svartpeppar.
- Servera!
Ingredienser
2 person
2 dl frysta gröna ärtor
4 – 5 potatisar (ca 400 g)
2 ägg
½ gul lök
1 burk tonfisk i vatten 185 – 200 g (150 g tonfisk)
2 tomater eller 150 g körsbärstomater
1,5 msk vitvinsvinäger
3 msk raps- eller olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ litet huvud isbergssallad eller 1 kruka sallad (ca 150 g sallad)
Tips
Strö över några oliver, lite kapris eller hackad gräslök över salladen. Dressing kan också smaksättas med 2 tsk senap.