Tonfiskpasta och broccoli
Tidsåtgång
30 min
Förberedelser
- Plocka broccolin i små buketter om den är färsk. Är den fryst kan den ligga i frysen fram till kokning.
- Skala vitlöken.
- Tag fram två kastruller. En till broccoli och pasta, den andra till tonfisksåsen.
- Riv 2 msk parmesanost (eller annan ost som finns hemma).
Gör så här
- Häll upp vatten i en av kastrullerna, salta lätt och koka upp.
- Tonfisksåsen: Grovhacka vitlöken. Värm 2 msk raps- eller olivoljan i den andra kastrullen. Fräs vitlöken på låg värme utan att den tar färg ca 3-5 min. Tillsätt de krossade tomaterna, 1 tsk torkad timjan, 0,5 tsk salt, och 1 krm svartpeppar.
- Koka upp tomatsåsen, rör om och koka den sedan under lock i ca 5 min. Rör då och då.
- Häll av vattnet från tonfisken. Tillsätt tonfisken i tomatsåsen. Rör om så att tonfisken blandas med såsen. Drag kastrullen från värmen.
- Broccolin: Lägg ner buketterna i det kokande vatten. Fryst broccoli kan tas direkt från frysen och kokas ca i 1 – 2 minuter. Färsk broccoli kokas i ca 3 – 4 minuter. Tag upp broccolin med hålslev du har det. Du kan också hälla av broccolin genom ett durkslag och sedan koka upp nytt vatten till pastan. Lägg broccolin i en liten skål och täck med ett lock eller en assiette så den håller sig varm.
- Pastan: Koka 150 g pasta enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan genom ett durkslag. Lägg den varma pastan i kastrullen med tonfisksåsen. Rör om och värm försiktigt så den blir genomvarm
- Servera pastan direkt och strö över lite riven ost. Broccolin kan blandas med pastan eller serveras bredvid.
Ingredienser
2 person
2 vitlöksklyftor
2 msk raps- eller olivolja
1 burk tonfisk i vatten 185-200 g (ca 150 g avrunnen tonfisk)
1 förpackning. krossade tomater (ca 400 g)
1 tsk torkad oregano eller timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g pasta av valfri sort
2 msk riven ost
1 bukett färsk broccoli eller 150 g fryst