Röd linssoppa
Tidsåtgång
30 min
Gör så här
- Finhacka lök och vitlök. Värm olivoljan i en kastrull. Fräs på låg värme i ca 3 min utan att vitlöken tar färg.
- Skölj linserna noggrant i kallt vatten.
- Tillsätt linser, tomatkross, 1 grönsaksbuljongtärning, 7 dl vatten i kastrullen med den frästa vitlöken.
- Koka upp, rör om och koka under lock i 15 – 20 min. Rör då och då.
- Tillsätt 0,5 tsk salt,1 tsk torkad timjan, 0,5 krm, svartpeppar och citronsaft. Rör om så allt blandas.
- Späd soppan med ca 1 dl med vatten om den är tjock och smaka av. Tillsätt ev. mer salt och peppar om det behövs.
- Servera soppan med en klick gräddfil eller turkisk yoghurt, lite hackad persilja och en rågbrödssmörgås.
Ingredienser
4 person
2,5 dl okokta röda linser (ca 200 g)
1 förpackning krossade tomater 400 g
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong + 7 dl vatten
1 tsk torkad timjan
pressad saft från 1/2 citron (ca 1,5 msk)
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
Till servering
Ev. 1 msk gräddfil eller turkisk yoghurt och hackad persilja (färsk eller fryst) och en rågbrödssmörgås