Lax med lime och wokgrönsaker

Tidsåtgång
35 min
Gör så här
- Tina laxen om den är fryst, gärna i kylen.
- Värm ugnen till 225 º C
- Skölj riset i kallt vatten. Mät 3 dl vatten i en kastrull och tillsätt riset 1 krm salt. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Koka på svag värme i ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen.
Gör marinaden under tiden riset kokar:
- Dela limen och pressa saft från ena halvan. Skär den andra halvan i 2 klyftor. Blanda limesaften med 2 tsk kinesisk soja och 0,5 tsk honung (eller socker). Lägg den tinade laxbitarna i en djup tallrik eller liten bunke och häll marinaden över laxen. Marinera i ca 20 minuter. Vänd laxbitarna efter halva tiden.
- Häll ut 6 dl frysta wokgrönsaker i en liten ugnsform. De ska ligga ganska trångt. Tillsätt 1 msk olja,1 pressad vitlöksklyfta och 0,5 krm chiliflakes. Blanda om, så att olja, vitlök och chili fördelas i formen. Ställ in formen i ugnen i ca 20 minuter.
- Tag ut formen, rör om grönsakerna. Lägg på de marinerade laxbitarna ovanpå grönsakerna. Häll resterande marinad över lax och grönsaker.
- Sätt in formen i ugnen och stek lax och grönsaker i ca 10 minuter.
- Lägg upp laxen, wokgrönsakerna och ris på tallrikar.
- Servera med limeklyftorna som kan pressas över laxen.
Ingredienser
2 person
2 portionsbitar lax à 125 g st. Färsk eller fryst.
Marinad:
Saft från ½ lime
2 tsk kinesisk soja
0,5 tsk honung eller socker
300 g (ca 6 dl) wokgrönsaker
1 msk raps- eller olivolja
1 klyfta vitlök
0,5 krm chiliflakes
1,5 dl okokt ris
Till servering:
Limeklyftor (1/2 lime)